Verenigingen

Onderwijs

De school voor Joods onderwijs stond in het midden van de Folkingedwarsstraat (het Woerdje), achter de kleine synagoge en omvatte vier klaslokalen. De jongens bezochten de school tot hun 13e jaar en de meisjes tot ongeveer 12 jaar. Onderwijzers waren Bouteille, Vleeschhouwer, S. van Hoorn en mohel en sjochet L. Cohen. Achter de school was veldje met klein hokje, waar Cohen kippen ritueel slachtte.
Op de Schoolholm stond de school voor lager onderwijs, waar soms de klassen wel voor de helft uit Joodse kinderen bestonden.
A) De vereniging ‘Tot het verschaffen van godsdienstonderwijs aan de Israëlieten’ verzorgde het onderwijs tegen geringe betaling in de lokalen van de openbare lagere school aan de Schoolholm en voor de meer bemiddelden in de lokalen van Ets Haim.
B) De minvermogende kregen gratis les in het pand aan de Folkingedwarsstraat.

Badinrichting Israëlieten

Vóór 1891 gevestigd in het Jodenstraatje en in 1891 overgebracht naar de Nieuwstad.

Clubbladen

In november 1932 kwam mededelingenblad uit van alle Joodse verenigingen in Groningen onder de naam van Ma’aseh (Daad); orgaan van de Joodse jeugd- en sportverenigingen Machaziki Touro, Iduna, Metsoedath Zion, Atilla, Ivria en ONA.
In Rosenthaliana zijn nog enige exemplaren aanwezig onder nr. Ros W. 306 en Ros W. 602.